Hoeveel houd jij van je kindje?

Wat een stomme vraag is dit zeg. Daar ben ik mij van bewust. Natuurlijk houdt elke ouder onbeschrijfelijk veel van zijn kind en zelfs nog een beetje meer.
Maaaar, weet jouw kindje dat ook? Kun hier volmondig ‘ja’ op zeggen? Spreek je dit naar hem of haar uit? Of ga je er van uit dat hij dit wel weet?

Ieder kind wil maar een ding. Voelen en weten dat er onvoorwaardelijk van hem gehouden wordt.
Weet jouw kindje dat je van hem houdt, ook wanneer hij heel ‘vervelend’ gedrag vertoont? Het bloed onder je nagels vandaan haalt? Wanneer hij een driftbui heeft? Of wanneer zij uit verveling alle bloemen uit de vaas trekt? (Lees: Luxi)

JUIST dan!!! Is het belangrijk dat een kindje weet dat je van hem houdt. 
Een kindje dat het meest “vervelend” is, schreeuwt het hardst om aandacht.
Een kindje vraagt niet: “mama jij zit nu de hele tijd op jouw telefoon, ik heb nu behoefte aan jouw volledige aandacht.”Nee jouw, ik bedoel in dit geval, mijn kind. Trekt tot mijn grote irritatie een voor een alle bloemen uit de vaas.

Op deze manier weet zij heel zeker dat zij mijn aandacht krijgt. En inderdaad: ik reageer op haar gedrag. Er zijn dan twee mogelijkheden. Ze is hartstikke stout dus moet op de trap. OF wij zetten samen de bloemetjes terug in de vaas (activiteit samen) en lezen erna een boekje en ik leg mijn telefoon weg.
Iedereen die mijn blog leest weet inmiddels dat ik voor optie twee ga. (Niet als ik chagrijnig ben hoor! Of als mijn hoofd te vol zit. Dan zet ik haar uit vermoeidheid en onmacht in de hoek terwijl niemand hier beter van wordt.)

Met dit hele verhaal betekent het niet dat Luxi thuis bloemen uit de vaas mag trekken. Maar dat weet zij natuurlijk zelf ook wel. Maar mijn reactie (optie twee) op dit gedrag is voor veel mensen misschien nieuw of opmerkelijk.

Toch wil ik je eens vragen. Of je nu wel of niet bekend bent met natuurlijk ouderschap, eens te kijken naar het gedrag van jouw kindje? 
Wanneer hij iets “stouts” doet. Tekenen op de witte muur? Eten op de grond gooien of wat dan ook. Om voordat je boos wordt, eens te kijken of je weet waar dit gedrag vandaan komt. Waarom doet hij dit? 

Wil hij jou misschien iets duidelijk maken? Maar kan hij dit nog niet vertellen?


“The kids who need the most love, will ask for it in the most unloving ways!!”

Geef een reactie