Mag jouw kindje huilen?

Laten huilen of laten huilen. Wij hebben Luxi als baby nooit alleen laten huilen. Nu trouwens nog steeds niet. Ook niet heel even of en ook niet om in slaap te ‘leren vallen’.

Ik ben er van overtuigd dat Luxi hier helemaal niks van zou leren. Ik ben vooral bang dat zij dan leert dat wij niet altijd voor haar klaar staan en reageren als zij ons nodig heeft. Ik hield ook altijd in mijn achterhoofd dat huilen een belangrijk communicatiemiddel is voor baby’s omdat zij nog niet kunnen praten.

Op mijn werk kwam er afgelopen week een moeder bij mij op het spreekuur. Haar kindje van drie maanden oud huilde hard. De moeder zei dat haar kindje net had gegeten en een schone luier aan had dus dat zij niet begreep waarom hij huilde. Ik bijt dan even mijn tong er af! hihi. Er zijn namelijk nog andere 101 redenen waarom dat een kindje huilt. Misschien huilde dit kindje omdat hij in een vreemde (ziekenhuis) omgeving was. Misschien wilde hij graag opgepakt worden om de vertrouwde nabijheid van zijn mama te voelen?

Zoals ik al vaker heb geschreven en ook nog heel vaak zal schrijven –> je kunt een baby niet verwennen!

Nobody ever looks back en says: ‘I held my baby too much.’

Er is heel veel geschreven over het huilgedrag van een baby. Naast dat het laten huilen volledig tegen mijn moedergevoel in gaat, komt uit verschillende onderzoeken naar voren dat dit grote gevolgen kan hebben voor een kindje in de toekomst. Het alleen laten huilen kan de hechting en het basisvertrouwen verstoren. Jonge kinderen leren dat zij tijdens angstige of verdrietige momenten op zichzelf aangewezen zijn.

Het kan zelfs het ontwikkelen van het empathisch vermogen beïnvloeden. Hechting en het empathisch vermogen worden beiden beïnvloed door het hechtingshormoon oxytocine. Oxytocine wordt aangemaakt bij fysiek contact tussen ouder en kind. Het versterkt de band, vermindert stress en helpt baby’s om emoties te reguleren.

Natuurlijk is de frequentie van alleen laten huilen van invloed op de gevolgen voor later. Wanneer een kindje met regelmaat alleen gelaten wordt wanneer hij/zij huilt neemt het stresshormoon (cortisol) toe. Een verhoging van het stresshormoon kan toxisch zijn voor de hersenen. Het aantal cortisol-receptoren kunnen afnemen en dit heeft grote invloed hoe het stressresponssysteem werkt in de toekomst. Het is bepalend voor je weerbaarheid tegen stress en zelfs tegen depressies, angsten, eetstoornissen, alcoholisme en obesitas.

Wij hebben Luxi als baby nooit ”laten huilen.’ Ik moet daarbij zeggen dat Luxi weinig (tot geen) geduld heeft dus daardoor echt wel eens gehuild heeft. Tsja als moeder moet je soms ook naar de wc, je jas aan doen of even de sleutels pakken! Sorry Lux.

Ik kan me ook heel goed voorstellen dat als je meerder kinderen hebt, dat je niet op verschillende plekken tegelijk kan zijn. En ja hoe vreemd ook, een moeder heeft maar twee handen!

Als ouder zie je jouw kindje natuurlijk het allerliefste lachen, de hele dag door. Maar is er bij jou ook ruimte om te mogen huilen? Dus dat jij wel reageert op jouw kindje en er voor hem/haar bent als hij verdrietig is maar het niet direct wil oplossen. Ik merk zelf dat ik dit soms lastig vind. Ik wil haar al snel troosten of haar afleiden. De laatste tijd probeer ik steeds vaker Luxi de ruimte te geven om te huilen.

Ik heb het idee dat het voor haar een manier kan zijn om prikkels te verwerken. Gisteren haalde ik haar uit bad en begon zij heel hard te huilen tijdens het afdrogen. Er was niet echt een aanleiding maar ik vond haar wel de hele dag prikkelbaar en ze was lekker grenzen aan het opzoeken (je zou het stront vervelend kunnen noemen, haha).

Ik vroeg of zij even wilde huilen? “JA MAMA!!” Ze heeft serieus 10 minuten kei hard gehuild. Toen gaf ze mij een knuffel, ” klaar, mama.”

Helemaal relaxed heeft ze nog even beneden gespeeld voordat ze naar bed ging. De spanning en de prikkelbaarheid die ik de hele dag al bij haar zag, waren met de huilbui verdwenen.

Wij volwassenen kunnen zoveel van onze (kleine) kinderen leren. Even lekker een potje janken, spanning en stress eruit en met nieuwe energie weer verder.

Krijgt jouw kindje de ruimte om bij jou te huilen?

Geef een reactie