Natuurlijk Ouderschap

Laat ik met mijn eerste blog met de deur in huis vallen. “Natuurlijk Ouderschap,” is voor mij HET uitgangspunt in onze opvoeding. Natuurlijk Ouderschap, ofwel Attachment Parenting is een opvoedmethode waarin de hechtingsrelatie tussen ouder en kind centraal staat. Daarnaast speelt de zelfontwikkeling van het kind een belangrijke rol. De methode werd in de jaren tachtig ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts William Sears.

Bij Natuurlijk Ouderschap ga je er van uit dat de ouders, deskundigen zijn. Logisch vind ik dat, want als ouder ken jij je kindje het allerbeste.. Door goed naar je kind te kijken, daarmee bedoel ik ECHT naar je kind te kijken en te luisteren, zie je precies wat hij nodig heeft.

Een kind dat goed gehecht is en volledig durft te vertrouwen op zijn ouders, krijgt de ruimte om zich optimaal te ontwikkelen.

Volgens dr. Sears zijn de volgende kernpunten belangrijk om specifieke signalen van je kindje te leren kennen::

 • Huid op huid contact na de geboorte
 • Reageren op signalen, dus niet “laten huilen
 • Borstvoeding of flesvoeding op verzoek
 • Dragen, je kleine baby zoveel mogelijk vast houden of dragen in een draagdoek
 • Empathische benadering, je corrigeert het gedrag van je kindje op een positieve manier
 • Vermijd scheiding, je bent zoveel mogelijk samen
 • Ontspannen en stabiele thuissituatie

Nu zie ik dit rijtje niet als afvink lijstje maar het geeft globaal aan welke punten belangrijk zijn binnen Natuurlijk Ouderschap.

Wij hebben Luxi in haar eerste jaar zoveel mogelijk bij ons gehouden. Slaapjes deed zij in de draagzak of in mijn armen. Ze sliep/slaapt bij ons op de kamer. Naast dat zij twee dagen in de week naar de opvang gaat (een dag oma en een dag kinderdagverblijf) is ze bij ons. Wij laten haar bijvoorbeeld ook pas logeren als zij daar zelf om kan vragen.

Mijn wens was om borstvoeding te geven en dan het liefst 6 maanden. Dit werd meer dan verdubbeld! hihi Hoelang ik uiteindelijk borstvoeding heb kunnen geven kom ik nog op terug.

Nu zij geen baby meer is, stimuleren wij haar om dingen zelf te doen. “Zelluf doen,” is ook wat we meerdere keren per dag van haar terug horen.

Luxi wordt niet gestraft bij ongepast gedrag maar wij proberen dit om te buigen, haar af te leiden of uit te leggen waarom zij iets beter niet kan doen.

Wat mij persoonlijk aanspreekt is dat deze manier van opvoeden dicht bij de natuur staat. In veel andere culturen waarbij mensen dichterbij de natuur staan, is deze manier van opvoeden vanzelfsprekend.

Mocht je meer willen lezen over Natuurlijk Ouderschap kan ik je de volgende boeken aanraden:

 • Onvoorwaardelijk Ouderschap – Alfie Kohn
 • Wat baby’s nodig hebben – Melanie Visscher
 • How2talk2kids- Adele Faber
 • Mild Ouderschap – Nina Mouton

Geef een reactie