Praten kun je leren!

De taalontwikkeling in de eerste twee levensjaren zijn bepalend voor de rest van je leven. Het heeft invloed op de manier waarop jij communiceert maar ook hoe je jezelf kunt uiten.

Luxi is nu ruim 1,5 jaar. Ik geloof 20 maanden, maar ik ben geen moeder die nog in maanden praat na de eerste verjaardag. Ze praat heel erg veel (geen idee van wie ze dat heeft, hihi). Ze kan alle dingen die zij ziet benoemen en begint steeds beter zinnetjes te maken.

Ieder kindje gaat praten op zijn eigen tempo. Het is bewezen dat meisjes sneller praten dan jongetjes. Ik denk dat de manier waarop je communiceert met je kindje heel erg belangrijk is. Het helpt een kindje in de ontwikkeling maar hij/zij zal zich ook meer begrepen voelen.

De taalontwikkeling in de eerste twee levensjaren zijn bepalend voor de rest van je leven. Het heeft invloed op de manier waarop jij communiceert maar ook hoe je jezelf kunt uiten.

Gisteravond wilde ik dat Luxi ging slapen en ik vroeg aan haar wat je moet doen als het donker is. “Licht aan maken, mama,” was het antwoord dat ik kreeg.

Sinds Luxi is geboren praten wij tegen haar alsof ze alles begrijpt. Wij leggen alles uit en vertellen haar wat er gaat gebeuren, wat wij gaan doen en hoe de dag er uit komt te zien.

In de auto vertel ik wat wij zien als we naar buiten kijken. Ik vertel of dat de zon schijnt of niet. Ze kan mij nu zelf vertellen dat als het regent, je nat wordt en je de kapuus (capuchon) op moet zetten.

Als we de vaatwasser uitruimen, noem ik op wat wij er uit halen. Dit zo de hele dag door.

Ik kan nu eindelijk de hele dag lullen tegen iemand die het ook nog waardeert. Sorry Wes, maar bij jou moet ik altijd zo to the point zijn, wat mij nog steeds niet lukt.

Ik merk aan Luxi dat zij zich serieus genomen voelt als ik op een normale manier tegen haar praat, en dus niet alsof zij een klein kind is. Natuurlijk praat ik tegen haar anders dan tegen een volwassen persoon. Maar de toon en de gelijkwaardigheid is hetzelfde.

Naast de manier waarop jij tegen je kindje praat, merkt je kindje ook op hoe je tegen je partner praat, tegen vrienden, tegen mensen in de supermarkt. Ik zie steeds meer dat Luxi dingen van mij en Wessel overneemt in haar communicatie met andere mensen. Dat is heel leuk om terug te zien.

Wanneer een baby of een kindje nog niet praat betekent dat niet dat hij niet begrijpt wat er gezegd wordt. Je kindje snapt vaak veel meer dan dat hij verbaal kan laten zien. Ik denk dat het heel belangrijk is dat jij als ouder je hier van bewust bent.

Ik kan niet wachten tot Luxi straks hele verhalen kan vertellen! Dat wordt gezellig aan de eettafel!

Geef een reactie