Samen slapen

Zo even aap, schaap, flappie en poes aan de kant leggen, zodat ik ook in bed kan gaan liggen. Jouw warme lijfje heeft ons grote bed al voorverwarmd. Ik kruip in bed en merk dat jouw ademhaling rustiger wordt nu je onze aanwezigheid voelt. Vaak kruip je nog een stukje dichter tegen papa aan en voel ik twee warme voetjes tegen mijn bovenbenen. Slaap maar lekker verder. Papa en mama gaan nu ook slapen. Je ligt veilig tussen ons in en hoeft nergens bang voor te zijn. Wij houden van jou.

Samen slapen. Niet echt “de norm” in Nederland. Toch slaapt maar liefst driekwart van de wereldbevolking samen met zijn kind. Geen enkel zoogdier laat zijn kind alleen slapen. Als ik iets zou moeten opnoemen vind ik dit een van de mooiste dingen. Samen wakker worden in ons grote bed. Ik vind het vreemd dat er zoveel vooroordelen zijn over het samen slapen. Gevaarlijk? Verwennen? Niet leren zelf slapen? Slecht voor je relatie? Als ouder bepaal je natuurlijk helemaal zelf waar jouw baby slaapt. Ik vind het alleen jammer dat ik overal hoor dat een baby MOET LEREN ZELF TE SLAPEN. Zoals ik al vaker heb geschreven, mijn baby hoeft helemaal niks te leren.

Ik had graag in mijn zwangerschap en daarna meer gelezen of gehoord over samen slapen. Want alle vooroordelen die ik hierboven schreef, had ik als kersverse moeder ook in mijn hoofd zitten.

Op het consultatiebureau vroeg de verpleegkundige toen Luxi drie maanden oud was of zij al doorsliep!! Ik heb gewoon, ‘ja’ gezegd. De groeten! Over een tijdje hebben wij weer een afspraak op het consultatiebureau. Als ik dan zeg dat Luxi nog niet (altijd) doorslaapt en bij ons in bed ligt, krijg ik zeker een verwijzing voor een slaapcoach of zoiets dergelijks. Ik hoop dat als jij een klein kindje hebt of nog ooit moeder (of vader) gaat worden jij je niet laat leiden door vooroordelen of hele vreemde onnatuurlijke adviezen. Luister vooral naar jouw gevoel en KIJK naar je baby.

Toen Luxi net geboren was sliep zij in een co-sleeper tegen ons bed aan. Maar al vrij snel lag ze tussen ons in. Ze ligt nu meestel in het midden of aan mijn kant. We hebben een bedhekje aan mijn kant zodat ze er niet uit kan vallen ’s nachts.

In mijn omgeving wordt vaak gevraagd of Luxi al in haar eigen bed slaapt. Maar het antwoord op deze vraag is dus nee. Heel eerlijk, we hebben het niet eens echt geprobeerd. Ik vertrouw er op dat ze vanzelf wel een keer aangeeft dat ze op haar eigen kamertje wil slapen. Wanneer zij daar klaar voor is. Als ze net zo vroeg verkering krijgt als haar ouders weet ik zeer zeker dat ze voor haar 16e niet meer bij ons wil liggen, haha!!

Samen slapen heeft heel veel voordelen voor de ontwikkeling van een kindje. Gedurende de nacht worden alle indrukken van de dag verwerkt. Dit is voor een baby en een kindje een stuk makkelijker met papa of mama vlakbij. Een baby kent nog geen verschil in dag en nacht. Wij vonden het belangrijk dat Luxi weet dat wij er altijd voor haar zijn. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd ben dat wij er een intensere band van krijgen. Maar zeker ook haar band met Wessel. Haar papa is veel aan het werk en soms zien zij elkaar alleen tijdens het avondeten. Vervolgens ligt zij wel de hele nacht tegen hem aan. Dit is toch heerlijk?!

Ik kan mij voorstellen dat als je zelf nog geen kinderen hebt je je misschien afvraagt wat dit betekent voor jouw relatie. Zonder in details te treden, lijdt onze relatie hier niet onder, hihi! 
Wel lijkt het mij belangrijk dat je als ouders hier samen achter staat. Het lijkt mij heel lastig als je hier verschillend in staat.

Als je meer wilt weten over samen slapen, lees je suf. Er is zoveel over geschreven en er zijn veel wetenschappelijke studies over uitgevoerd. Helaas hoor je hier dus relatief weinig over. Tenminste niet in mijn omgeving.

Wessel en ik kijken voordat wij gaan slapen nog altijd even naar haar tevreden knappe koppie. Zo heerlijk relaxed in het “grote bed.”

Geef een reactie