“Schaap vindt het spannend”

Emoties benoemen is voor veel mensen erg moeilijk. Voor veel volwassen is dit al lastig, maar voor een klein kindje al helemaal. Juist daarom vind ik het heel belangrijk dat Luxi dit nu al leert.

Het helpt Luxi op heel veel manieren. Zij is er relaxter door. Zij kan dingen snel los laten en kan haar gevoel nu al goed verwoorden. Een tweejarige maakt zoveel ontwikkelingssprongen door en leert elke dag weer nieuwe dingen. Het klinkt misschien heel vreemd om van een twee jarig kind te verwachten dat hij/zij al haar eigen emoties kan benoemen. In deze blog deel ik met jullie hoe wij dit aanpakken op een hele simpele en tastbare manier.

Wij gebruiken namelijk heel erg vaak knuffels om Luxi te helpen bij het benoemen van emoties. Ik verplaats dan haar gevoel in de knuffel. Oké, dit klinkt misschien heel wazig maar het werkt voor ons hartstikke goed. Wij doen dit al een hele tijd maar ik merk nu dat Luxi dit zelfs overneemt.

Afgelopen week zaten wij in de auto naar het kinderdagverblijf. Luxi mocht vandaag trakteren. Ze had haar knuffel-schaapje op schoot. “Mama! Schaap vindt het een beetje spannend vandaag.”

Hoe knap is dit, dat zij dit nu al kan benoemen!
“Dat snap ik schat, het is ook heel spannend voor schaap om te trakeren, maar volgens mij vindt schaap het ook heel erg leuk!! Zeg maar tegen schaap dat het een leuke dag gaat worden!”
En terwijl ze dat doet smelt ik natuurlijk. Zij stelt schaap hier niet mee gerust maar zichzelf.

Hierbij zal ik dus nooit zeggen dat het niet spannend is!! Voor mij is het niet spannend, maar voor ‘schaap aka Luxi’ is het spannend. Dus dan is het spannend!!! Altijd maar dan ook altijd erken ik het gevoel van “schaap”😉in plaats van het weg te stoppen.

‘Schaap’ kent inmiddels veel verschillende gevoelens. ‘Schaap’ is soms heeeel erg blij en soms heel erg moe en verdrietig na een dag spelen. Dan wil ‘schaap’ meestal snel naar bed omdat zijn lijfje zo moe is.
En als ‘schaap’ huilerig is na een dag met veel indrukken is dat he-le-maal niet gek. En is het helemaal oké om even te huilen of chagrijnig te zijn. Dan gaat ‘schaap’ lekker in een warm bad en erna heerlijk slapen. Zodat hij morgen morgen weer fit is voor een nieuwe dag. 

Ik besef me heel goed dat je kindje hier wel wat voor fantasie voor nodig heeft. Luxi heeft hier ruim voldoende fantasie voor. Afgelopen week bracht Wessel haar naar oma. “Wacht even papa even de deur open doen, je bent de twee tijgers vergeten.” Luxi heeft het elke dag over tijgers die hier in huis wonen. Het zijn echt haar vrienden inmiddels geworden!

Geef een reactie